Fika

To have a break during the day and sit down with friends, family or colleagues and together enjoy some coffee (kaffe) and pastries (fikabröd), that is the meaning of the word fika. For Swedes, the fika breaks (fikapaus) are the most important part of the day and of the Swedish culture.


måndag 23 december 2013

God Jul!

Imorgon är det julafton och den dagen i Sverige som vi firar mest. Även då vi nu bor långt borta från Sverige, snö och kylan har jag försökt att åtminstone skapa lite julkänsla här hemma genom att laga lite typiska svenska julrätter som Janssons frestelse, revbensspjäll och köttbullar. Jag har även bakat lite lussebullar och gjort egen glögg, vilket var första gången eftersom vi i Sverige vanligtvis köper glögg i affären. Till min förvåning blev den faktiskt väldigt lik den vinglögg som kan köpas på systemet och ännu bättre är att jag nu kan sälja glögg i mitt kafe utan att behöva importera den. Det är just detta som är lite krångligt när man vill baka eller laga svenska kakor och rätter här borta i Malaysia. Många ingredienser som behövs finns inte så jag måste göra det mesta från grunden, som mandelmassa till exempel. Häromdagen ville jag fylla mina lussebullar med mandelmassa och var då tvungen att göra mandelmassan själv. Ströbröd till Janssons frestelsen kunde jag inte heller hitta så fick rosta bröd och krossa det själv. Men det gick ju bra det med! Fördelen när man gör allt från grunden själv är att man minimerar alla konstiga tillsatser och E-ämnen som finns i all mat nuförtiden.

Efter att ha slavat i köket hela dagen ska jag nu bara ta det lugnt och vänta på morgondagens goda mat och mysiga stunder. Julfrukosten imorgon kommer att bli lite annorlunda mot den svenska, den kommer nämligen intas vid poolen, i bikini :)

God Jul på er alla!!!




Tomorrow is Christmas Eve and the day that we in Sweden celebrate the most. Even though we now live far away from a snowy and cold Sweden, I try to at least create a bit of Christmas spirit here at home by cooking a few typical Swedish Christmas dishes like Jansson's Frestelse , ribs and meatballs. I also baked some saffron buns and made ​​my own mulled wine, which was the first time since we in Sweden usually buy the mulled wine at the grocery store. To my surprise, it is actually very similar to the mulled wine that can be purchased in the liquor store in Sweden. And what is even better is that I now can sell mulled wine in my cafe without having to import it. Not being able to have all the ingredients that you are used to is what makes it a bit tricky when you want to bake or cook Swedish cakes and dishes over here in Malaysia. Many ingredients needed are not available so I have to do most things from scratch, like almond paste, for example. The other day, I wanted to fill my saffron buns with almond paste but since I can not find that here I had to make the paste myself. Breadcrumbs to my Jansson's Frestelse is also that something that I haven't found here yet so I had to toast bread and crush it myself. But it worked just as good! The advantage when doing everything from scratch is that it minimizes all the bad additives and E substances found in all food nowadays.

After having slaved in the kitchen all day , I will now just take it easy and wait for tomorrow's good food and Christmasy moments. The Christmas breakfast tomorrow will be a bit different from the Swedish one, it will, in fact be eaten by the pool, in bikini :)

Merry Christmas to you all!!!




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar