Fika

To have a break during the day and sit down with friends, family or colleagues and together enjoy some coffee (kaffe) and pastries (fikabröd), that is the meaning of the word fika. For Swedes, the fika breaks (fikapaus) are the most important part of the day and of the Swedish culture.


fredag 7 februari 2014

Swedish cream bun

Idag har jag bakat en av Sveriges godaste bakverk, nämligen Semlor. Denna underbara bulle gick lika bra att baka här i Malaysia, om inte kanske ännu bättre på grund av en ingrediens som jag fått tag på här som gör att bullarna blir ännu godare än vanligt. Min man är helt tokig i semlor och har varit det sedan han åt dem för första gången, förra året i Sverige. Semlan har en ganska lång tradition i Sverige och åts ursprungligen enbart på fettisdagen, under fastan innan påsk. Idag har traditionen att fasta helt upphört i Sverige och semlor finns att köpa i bagerier från december till påsk. I Sverige idag äts årligen cirka 40 miljoner semlor! Det kan man ju verkligen förstå! Och snart finns semlan att köpa även här i Penang, Malaysia!


Today I've baked one of Sweden's most delicious pastries, namely cream buns. This wonderful bun went just as good to bake here in Malaysia, if not even better because of an ingredient here I could use to make the buns even tastier. My husband has been absolutely crazy about the Swedish cream buns since he had them for the first time last year in Sweden. The cream bun has a fairly long tradition in Sweden and was originally eaten only on Shrove Tuesday, during Lent before Easter. The tradition of fasting completely ceased in Sweden later on and the buns are today available in bakeries from December to Easter. Every year, 40 million buns are eaten every year in Sweden! And soon, it will be your turn to try this delicious Swedish bun right here in Penang!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar