Fika

To have a break during the day and sit down with friends, family or colleagues and together enjoy some coffee (kaffe) and pastries (fikabröd), that is the meaning of the word fika. For Swedes, the fika breaks (fikapaus) are the most important part of the day and of the Swedish culture.


måndag 28 oktober 2013

The art of Chinese cooking

Eftersom jag gillar Kina så mycket så kan ni kanske förstå att detta även innefattar maten som kommer därifrån. Maten i Kina smakar ingenting som den kinamat som man kan äta på restauranger i Sverige. Efter att ha smakat maten i Kina så undrar man vad det egentligen är för typ av mat som serveras på Kinarestaurangerna i Sverige, för inte är det kinesisk mat. Den här gången vi bor i Malaysia försöker vi laga mycket mer mat hemma, för även om det är billigt att äta ute så är det inte alltid så hälsosamt. Så för att kunna kombinera hemlagat med kinesisk mat och för att inte vara alltför beroende av min mans matlagning vilken är väldigt god, så måste jag ju lära mig konsten att laga kinesisk mat själv. Jag har nu provat på att laga lite olika kinesiska rätter, bland annat ångkokt fisk med vitlök och ingefära, wokade böngroddar med tofu, ångkokt pok choy med vitlök samt några andra rätter. Svärmor lärde mig att ångkoka fisken och resten har jag lärt mig genom recept och instruktionsvideos på youtube. Jag har lång väg kvar att gå innan jag bemästrar den kinesiska matlagningskonsten, men jag är iallafall en bit på väg.



Since I love China so much, you might understand that this love also includes the amazing Chinese cuisine. The food in China tastes nothing like the Chinese food that you can eat in restaurants in Sweden. After tasting the food in China, you're wondering what kind of food they actually serve in Chinese restaurants in Sweden, because it is for sure not Chinese food. This time around in Malaysia, we try to cook more meals at home. Even if it's cheap to eat out , it's not always that healthy. So, to be able to combine Chinese food with home cooked and at the same time not be too dependent on my husband's cooking, which by the way is very good, I have to learn how to master the art of Chinese cooking myself. I have tried to cook a few different Chinese dishes, including steamed fish with garlic and ginger, stir-fried bean sprouts with tofu, steamed pok choy with garlic and a few other dishes. My mother-in-law taught me how to steam the fish, and the rest I have learned through recipes and instructional videos on youtube. I do have a long way to go before I master the art of Chinese cooking, but at least I'm on the way there.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar